Ricette

Torta di pane

Ingriedenti
300 g Pane raffermo
5 Amaretti
1 l Latte
1 Uovo
1 presa Sale
1 Limone (succo e buccia)
200 g Zucchero
1 cucchiaio Cacao
1 bicchierino Grappa nostrana
200 g Uvetta sultanina
1 bustina Vaniglia
50 g Cedro
50 g Pinoli (ev. noci)
15 g Burro

Preparazione
Mettere il pane a bagno nel latte bollente per almeno 4 ore (meglio se una notte), spappolarlo con le mani e aggiungere gli altri ingredienti (eccetto i pinoli e il burro). Versare il composto in una tortiera imburrata, cospargere di pinoli e cuocere in forno a 180° per 2 ore.
Si tratta del dolce ticinese per eccellenza e ogni famiglia ha la sua ricetta.

Zutaten
300 g Hartes Brot
5 Amaretti (Mandelmakronen)
1 l Milch
1 Ei
1 Prise Salz
1 Zitrone (Saft und Schale)
200 g Zucker
1 Löffel Kakao
1 Glas Tessiner Grappa
200 g Sultaninen
1 Beutel Vanillezucker
50 g Zitronat
50 g Pinienkerne (eventuell Nüsse)
15 g Butter

Zubereitung
Das Brot in heisser Milch mindestens für 4 Stunden einlegen (besser noch über Nacht).
Es mit den Händen zerdrücken und die anderen Zutaten beimischen (alle ausser der Butter und den Pinienkernen).
Den Teig in eine mit Butter eingefettete Kuchenform füllen und die Pinienkerne darauf verteilen.
Im Ofen bei 180° 2 Stunden backen.
Es handelt sich hier um “die” Tessiner Süssspeise schlechthin und jede Familie hat ihr eigenes Rezept.

Ingrédients
300 g Pain blanc rassi
5 Biscuits “Amaretti”
1 l Lait
1 Œuf
1 pincée Sel
1 Citron (jus et zeste)
200 g Sucre
1 cuillère Cacao en poudre
1 petit verre Grappa tessinoise
200 g Raisins secs
1 sachet Sucre vanillé
50 g Orgeat confit
50 g Pignons de pin (év. noix)
15 g Beurre

Prèparation
Mettre le pain à tremper dans le lait bouillant, au moins pendant 4 heures.
Le défaire avec les mains et ajouter le reste des ingrédients (à part les pignons et le beurre).
Bien mélanger le tout avec les mains.
Verser le mélange dans un moule à gâteau beurré, parsemer de pignons et cuire au four à 180° pendant 2 heures.
C’est le gâteau tessinois par excellence, et chaque famille a sa propre recette.

Ingriedents
300 g Stale bread
5 Amaretti biscuits
1 l Milk
1 Egg
1 pinch of Salt
1 Lemon (juice and zest)
200 g Sugar
1 spoonful of Cocoa
1 small glass of Local grappa
200 g Sultanas
1 sachet of Vanilla powder
50 g Citron
50 g Pine nuts (or walnuts)
15 g Butter

Preparation
Soak the bread in the boiling milk for at least 4 hours (leave it overnight if you can), break it up with your hands and add the other ingredients (except the pine nuts and the butter). Pour the mixture into a greased cake tin, cover with pine nuts and bake in the oven at 180°C for 2 hours. This is Ticino’s best-loved dessert and every family has its own recipe.